Wastips gordijnen en vitrages

Gordijnen en vitrages zijn een belangrijk onderdeel van je interieur. Om zolang mogelijk plezier te hebben van je mooie gordijnen of vitrages, is het belangrijk om ze af en toe even te wassen. Wij geven je daarom een aantal tips, zodat je gordijnen en vitrages mooi blijven.

1. Controleer het label

Voordat je daadwerkelijk je gordijnen of vitrages gaat wassen, is het belangrijk dat je het waslabel controleert. Niet alle gordijnen en vitrages kunnen zomaar in de wasmachine. Om er voor te zorgen dat ze niet zomaar krimpen in de was, is het dus verstandig om even het waslabel te controleren.

2. Gordijnen of vitrages loshalen

Haal de gordijnen of vitrages voorzichtig van de rails af en verwijder de haakjes. Dit voorkomt dat de haakjes de gordijnen of vitrages beschadigen. Gordijnhaakjes kunnen ook nog wel eens loskomen in de wasmachine en hiermee jouw wasmachine verstoppen. Kunnen jouw haakjes niet van je gordijnen af? Bindt dan een kussensloop of waszak om de bovenkant van je gordijnen heen met een elastiek.

3. Buiten uitkloppen

Voordat de gordijnen of vitrages in de was kunnen is het verstandig om ze eerst even buiten uit te kloppen. Gordijnen en vitrages vangen veel stof op in huis. Door ze eerst buiten uit te kloppen, verwijder je het ergste stof.

4. Trommel niet te vol

Het is belangrijk dat je de trommel niet te vol doet, zo komen jouw gordijnen of vitrages minder gekreukt uit de was. Gebruik maximaal een derde van de trommel, dit kan betekenen dat je de gordijnen apart moet wassen.

5. Gordijnen of vitrages laten drogen

Zodra je wasmachine klaar is kunnen de gordijnen of vitrages drogen. Vermijd hierbij het gebruik van de droger. Door de hitte van de droger kan de stof beschadigen, krimpen of kreukelen. De makkelijkste manier om je gordijnen of vitrages te laten drogen, is door ze gelijk terug op te hangen op de rails. Hierdoor verdwijnen ook gelijk de meeste kreukels uit de gordijnen of vitrages.

Met deze wastips kun je jouw gordijnen en vitrages gemakkelijk schoon en fris houden. Zo geniet je nog langer van een mooie en sfeervolle inrichting!