Al 90 jaar lang een familiebedrijf

De geschiedenis van Smit, wonen in sfeer gaat terug naar 1931. Inmiddels is het bedrijf al in handen van de 4e generatie.

In 1931 begon Jan Smit de winkel onder de naam ‘De goedkope hoek’ op de Lange Mare 67 in Leiden. Hier werden onder andere holtapkarpetten en kokoslopers verkocht. In de jaren die volgden verhuisde Smit naar een nieuwe locatie op Lange Mare 98 en kwam zijn zoon Karel hem in de winkel assisteren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de winkel gesloten. Karel moest in Duitsland gordijnen maken in de fabriekshallen om fabrieken te kunnen verduisteren.

Na de oorlog lag de focus niet meer alleen op tapijt, maar ook op matrassen en gordijnen. Matrassen werden met de hand gemaakt. Lege Amerikaanse gestempelde meelzakken werden gekocht en gewassen en uiteindelijk verwerkt tot onverslijtbare matrasovertrekken. Tapijt werd in die tijd geleverd als tegels van 100 cm breed. Deze tegels werden met de hand aan elkaar genaaid door middel van ijzersterk touw, dat voornamelijk werd geleverd door de Leiderdorpse touwfabriek. Op deze manier kon er bijvoorbeeld tapijt door de woonkamer worden gelegd. Dit werd toen verkocht voor 5 gulden per vierkante meter.

De inkopen werden in deze tijd gedaan met de bakfiets. Er werden zoveel inkopen gedaan dat zelfs andere bedrijven naar de winkel kwamen om tapijt en gordijnstof in te kopen. Zo werd Smit leverancier voor Heuga tapijttegels en werden er reclamespotjes opgenomen. De gordijnen werden zelf genaaid achter in de winkel in het atelier. In 1975 is de zoon van Karel, Hans Smit komen werken in de winkel.

Tegenwoordig gaat het allemaal anders. Hoewel de handgemaakte matrassen niet meer aan de orde zijn, blijft het assortiment van hoge kwaliteit. De gordijnen blijven een belangrijk onderdeel van de winkel, maar worden niet meer met de hand gemaakt. Daarnaast kan je bij Smit nu ook terecht voor behang, vloeren en raamdecoratie.

Het familiebedrijf Smit, wonen in sfeer is inmiddels overgegaan naar de 4e generatie. Joris, de zoon van Hans, heeft ruim 10 jaar met zijn vader gewerkt en alle fijne kneepjes van het vak geleerd. Smit, wonen in sfeer bestaat nu bijna 100 jaar en is trots op zijn geschiedenis, kwaliteit en persoonlijkheid.