Nieuwe vloer nodig en twijfel je welke vloerbedekking het beste bij jou past? De keuze voor een vloer is belangrijk en legt de basis voor de sfeer en het comfort van je inrichting. Vanuit de vloer ontstaan vervolgens stijlvolle of spannende combinaties met raamdecoratie, de kleuren van je wanden en de meubels. Bij Smit wonen in sfeer helpen we graag bij de keuze van je vloer. In dit blog leg ik het verschil tussen PVC en laminaat uit.

Wat is PVC?

PVC is een kunststof die recyclebaar is. Een vloer van dit materiaal gaat lang mee. Een PVC vloer zorgt voor geluidsvermindering ten opzichte van laminaat. Hou je van warmte? PVC kan ook gemakkelijk met vloerverwarming gecombineerd worden. De stroken of tegels worden direct op de ondervloer verlijmd. Daarom is het belangrijk dat de vloer zo egaal mogelijk is om oneffenheden te voorkomen. Dit wordt gedaan door de ondervloer te voorzien van een laag egaline. Egaline wordt toegepast bij zandcement- of anhydriet dekvloeren. Heeft u houten vloeren dan plaatsen wij een geluiddempende ondervloer met een uitstekend egaliserend vermogen. Op deze ondervloer worden de PVC delen verlijmd.
PVC-vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Vocht is ook geen probleem, PVC kun je zelfs in de badkamer leggen. De dessins zijn uiteenlopend, zo is er PVC dat precies op hout, op beton of op tegels lijkt. PVC vloeren die je bij Smit wonen in sfeer koopt hebben een voelbare structuur, dit wordt registered embossed genoemd. Een verfijnde techniek om te zorgen dat de houdstructuur tastbaar aanwezig is.

Sfeervol, natuurlijk, strak, landelijk, voor elke stijl is er een passende PVC-vloer te vinden. Fris je huis op en maak je inrichting onweerstaanbaar.

Wat is laminaat?

Laminaat bestaat ook voor een deel uit kunststof, namelijk de melamine boven- en onderlaag. De middenlaag, ook wel de drager genoemd is vaak gemaakt van HDF. Deze verschillende lagen worden samengeperst tot vloerplanken. Laminaat wordt vaak gekozen vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding. Laminaat is wat gehoriger dan PVC, maar dat is deels te ondervangen met een goede ondervloer.
Laminaat lijkt qua uiterlijk op hout, dankzij de fotoprint die gebruikt wordt bij de maak van de vloerdelen. Tegenwoordig zijn er ook soorten laminaat die geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Maar laminaat is minder vochtbestendig dan PVC.

Onderhoud van kunststof vloer

Zowel laminaat als pvc zijn gemakkelijk te onderhouden. Hiervoor zijn speciale onderhoudsmiddelen te koop. Laminaat kan in vergelijking tot pvc niet goed tegen water. Als er water te lang op de vloer blijft liggen kan de vloer gaan golven en bobbelen.

Geluidsdemping van een pvc vloer

Een voordeel van PVC is dat deze minder voor geluidsoverlast zorgt. Het lopen op bijvoorbeeld hakken geeft op een verlijmde PVC vloer minder loopgeluid dan laminaat. Doordat PVC in de meeste gevallen verlijmd wordt ontstaat er minder vrije ruimte onder de vloer. Laminaat wordt ‘’zwevend’’ gelegd. De leegte tussen de vloer en de ondergrond kan ervoor zorgen dat geluiden hard gaan klinken. Bij een verlijmde pvc is er zelfs helemaal geen ruimte tussen de ondergrond en de vloer. Hierdoor is er vrijwel geen overlast van het loopgeluid. Een goede ondervloer kan bij zowel een pvc vloer als een laminaat vloer zorgen voor geluidsreductie.

Prijzen van pvc vloeren

Een pvc vloer is meestal duurder dan een laminaat vloer. Voor pvc is de richtprijs tussen de €60-79.95 euro per vierkante meter inclusief egaliseren, lijm en leggen. Voor laminaat is de richtprijs tussen de €40-59.95 per vierkante meter inclusief foam ondervloer, plakplinten en leggen.

Gebruikt je een vloerverwarming?

Als je vloerverwarming hebt en moet kiezen tussen pvc of laminaat, dan kunt je beter voor pvc kiezen. Pvc laat in verhouding meer warmte door dan een laminaat vloer.

Beschadigingen op een laminaat en pvc vloer

Bij beschadigingen op een laminaat vloer is het moeilijker om een plank te vervangen. Bij een verlijmde pvc vloer is het vrij eenvoudig om de lamellen te vervangen. Hierin is een pvc vloer dus in zijn voordeel.

Het effect van vocht op de vloer

Zoals eerder genoemd in deze blog kan laminaat niet goed tegen water. Als er te lang een plas op de vloer ligt, dan kan deze gaan bobbelen. Pvc vloeren daarentegen hebben geen problemen met water. Deze vloer zou dus ook prima in een badkamer of een andere vochtige ruimte worden gelegd.

Conclusie

Pvc en laminaat hebben voor- en nadelen. Let bij de aanschaf goed op de kwaliteit van de vloer. Hier kunnen verschillen tussen zitten. Kijk daarom niet altijd alleen naar de prijs. De kwaliteit vaak nog belangrijker. Je wilt natuurlijk wel graag jaren plezier hebben van je vloer.

Ik hoop dat ik jullie het verschil tussen PVC en laminaat wat duidelijker heb kunnen maken en we hopen jullie dan ook binnenkort te verwelkomen bij ons in de winkel om onze ruime keuze aan PVC en laminaatvloeren te komen bekijken.